Svetska Džet Ski Asocijacija, sa sedištem u Americi, primila je Veljka Šukala, Predsednika Džet Ski saveza Srbije i pionira džet ski sporta na našim prstorima u Kuću slavnih.

IMG_9608

Manifestacija koja se održava svake parne godine, prima maksimum četiri kandidata za ulazak u Kuću slavnih. Kandidati se biraju na osnovu veoma iscrpnih i pisanih nominacija propraćenih dokazima, a koji se dostavljaju kancelariji Svetske Džet Ski Asocijacije.

Kuća slavnih u džet ski sportu prepoznaje i nagrađuje one pojedince koji su dali veliki doprinos i ostavili trag u kreiranju džet ski scene od njenog početka, pa do današnjih dana. Pored takmičara, u Kuću slavnih mogu biti primljeni i pojedinci koji su svojim radom podigli džet ski sport na viši nivo. Zbog toga, u Kući slavnih oni zauzimaju posebno mesto u kategoriji Životnog dostignuća. Inače, Kuća slavnih je osnovana u čast tvorca džet ski-ja Klejtona Džejkobsena koji je prvi i primljen u Kuću slavnih.

Izabrani kandidati se obaveštavaju po prihvatanju nominacije i njihova dostignuća se objavljuju na zvaničnoj internet stranici Svetske Džet Ski Asocijacije (www.ijsba.com).

Svečanost povodom ovog događaja, održaće se u Americi za vreme trajanja Svetskog šampionata u džet ski-ju koji se održava od 01-09. oktobra u Lejk Havasu Sitiju, Arizona, kada će se Šukalu zvanično i uručiti priznanje.

U nastavku sledi prevod nominacije, preuzet sa zvanične internet prezentacije Svetske Džet Ski Asocijacije (http://www.ijsba.com/2016/07/21/ijsba-highlights-2016-hall-of-fame-inductee/):

Veljko Šukalo, poznatiji kao Šuki, rođen je u Beogradu, Srbija, 25. septembra 1958. godine. Nakon što je diplomirao, počeo je da putuje sa ciljem da „pronađe sebe“. Otišao je u Singapur i zaljubio se…

Bila je to „ljubav na prvi pogled“ sa stajaćim Kavasakijem 440 i kupio je jedan 1978. Ne dugo posle toga, 1983. godine je uvezao tri ovakva modela i započeo svoj putovanje na džet ski stazi.

Rane 90′ su donelerazvoj džet ski sporta u Jugoslaviji. Sa još nekoliko ljubitelja džet ski-ja, osnovao je prvi džet ski Klub na teritoriji Jugoslavije – Džet Ski klub „Beograd“, najuspešniji klub čiji su članovi dobro poznata imena džet ski sporta – Lorenco Zaluski, Laslo Vaš, Džimi Bozio, Fabio Inkorvalja, Rajner Ajdner, Ćezare Vizmara…

Ubrzo posle toga, osnovano je još Klubova koji su činili članstvo u Džet Ski savezu Jugoslavije. U ovom periodu, organizovao je nekoliko Nacionalnih šampionata i džet ski školu na Jadranskom moru.

Pošto je džet ski sport bio u fazi razvoja, Savez je radio kao sekcija Nautičkog saveza Jugoslavije. Teškim radom na programu obuke i organizaciji trka, ostvario je saradnju sa Džet Ski savezom Mađarske koja traje i danas, organizujući međunarodne trke.

Težak i naporan rad je urodio plodom i džet ski sport je postao sportska grana od interesa za Republiku Srbiju, nakon raspada Jugoslavije i promene imena u Džet Ski savez Srbije 2006. godine. Danas je Džet Ski savez Srbije prepoznat od strane Ministarstva omladine i sporta Republike Srbije kao jedini nacionalni Savez u oblasti džet ski sporta, a džet ski je postao sportska grana od interesa za Republiku Srbiju.

1996. godina je bila odskočnica za Šukija, kada su osvojene međunarodne titule za Jugoslaviju od strane članova tima koji su bazirani širom sveta, i to od strane Majkla Prodanovića. Majk je danas nosilac nekoliko svetskih titula i uvek je srećan da se nađe sa Markom Gomezom na startnoj liniji u kategoriji Vintaž Ski, a Šuki je srećan što je njegov pomagač sa istim entuzijazmom kao i pre trideset godina… Šuki je i sam učestvovao na nekoliko Svetskih šampionata u sedećim kategorijama.

2002., Šuki je imao ideju da organizuje „Trku mira“, gde su po prvi put nakon raspada Jugoslavije, nastupili vozači iz bivših jugoslovenskih republika (Slovenija, Hrvatska), zajedno sa specijalnim gostima iz Amerike – Darenom Vintersom i Brajanom Kravfordom.

2003. je organizovana još jedna velika trka, koja se uživo prenosila iz helikoptera sa imenima kao što su Rok Florjančič i Daglas Karvaljo. 2004. je održana još jedna uspešna međunarodna trka, sa imenima poput Celia Vinisiusa, Daglasa Karvaljo (Brazil), Roka Florjančiča (Slovenija). 2006. Srbija je bila domaćin i jedne trka Alpe Adria Kupa.

Trke su organizovane iz godine u godinu i 2007. Srbija se našla među 10 najuspešnijih zemalja na Svetskom šampionatu, zauzevši 9. mesto! Bio je to veliki uspeh za malu zemlju i neverovatne članove Tima Srbija – Majkla Prodanovića, Fabija Inkorvalju, Ćezara Vizmaru, Lasla Vaša, Džimija Bozija, Rajnera Ajdnera.

2008., Srbija i Beograd su u organizaciji Džet Ski saveza Srbije bili domaćini Svetskog Kraljevskog šampionata na Adi Ciganliji. Povodom te manifestacije, Džet Ski savez Srbije je kupio 12 Kavasakija 15F, trkački nivo 1, kako takmičari iz dalekih zemalja ne bi imali troškove transporta svojih plovila. Program je vodio Majk Jang, Mark T. Kraker je bio direktor trke, Skoj Frejžer počasni gost, a Ameriku je prezentovao Erik Lagopoulis. Cela manifestacija je bila pod patronatom srpske kraljevske porodice, a učešće su uzeli i takmičari iz drugih kraljevina (Kuvajt, Bruneji, Holandija, Velika Britanija, itd.).

I sve je bilo u redu do 2009… Veliki gubitak i praznina za Tim Srbija koji je ostao bez svog člana Ćezara Vizmare. Tim Srbija je iskusio veliki bol i prazninu zbog gubitka člana tima u tragičnoj nesreći. Posle te godine, više ništa nije bilo isto za Šukija. Tim Srbija je postao Tim Ćezare Vizmara Srbija. Šuki je proveo godinu u ogromnom bolu i neverici, sakupljajući snagu da dođe na Svetski šampionat 2010. Bilo je veoma bolno i nesreća je promenila Šukijev život zauvek. Odlučio je da ostatak života posveti sećanju na Ćezara Vizmaru, koji je posthumno proglašen za Svetskog prvaka i člana Kuće slavnih Svetske Džet Ski Asocijacije.

2010. je organizovana prva trka Memorijala Ćezare Vizmara u Srbiji, Beogradu i Šuki je otvorio Muzej Ćezare Vizmara. 2015. Ćezare Vizmara je posthumno odlikovan Sretenjskim ordenom, u skladu sa Zakonom o odlikovanjima Republike Srbije. Medalja je predata Šukiju od strane Predsednika Republike Srbije, njegove ekselencije Tomislava Nikolića. Aprila 2015., medalja je predata sestri Ćezara Vizmare, Melisi, u Generalnom konzulatu Republike Srbije u Milanu, Italija.

2014., Džet Ski savez Srbije je pod vođstvom svog Predsednika Veljka Šukala, započeo peticiju za dodeljivanje imena jednoj ulici u Beogradu, Srbiji po Ćezaru Vizmari. Predlog je prihvaćen od strane gradske vlasti i sada odbrojavamo dane kada će jedna beogradska ulica nositi ime ovog izvanrednog šampiona.

Pored održavanja sećanja na Ćezara Vizmaru, Šuki je konstantno radio na novim projektima sa ciljem razvoja i širenja džet ski sporta, te je u saradnji sa Džet Ski savezom Bugarske osnovao Balkansku Džet Ski Federaciju. Od 2011., Srbija je domaćin Balkanskog Džet Ski šampionata.

Kao što je pomagao da se osnuje Džet Ski savez Bugarske, sada radi istu stvar u Crnoj Gori, tako da će Svetska Džet Ski Asocijacija uskoro imati još jednog člana.

Približio je džet ski sport osobama sa invaliditetom, organizujući programe obuke za njih, isto kao što radi i za decu iz godine u godinu. I sve to besplatno.

Za vreme katastrofalnih poplava koje su zahvatile region Srbije, Hrvatske i Bosne 2014., Džet Ski savez Srbije je bio u prvoj liniji odbrane protiv poplave, radeći sa specijalnim snagama policije na spašavanju ugroženih od poplava, noseći im hranu i lekove. Ova katastrofa nam je pokazala značaj džet ski-ja u uslovima visoke vode, zbog čega je Savez započeo sa radom na obrazovanju jedinstvene spasilačke džet ski službe. Projekat se realizuje korak po korak, i do sada je Džet Ski savez Srbije održao nekoliko programa obuka različitih službi policije u Srbiji.

Šuki je danas blagosloven sa tri ćerke i sinom i ponosni je deda dve male devojčice, ali ga još uvek možete naći na startnoj liniji kako se takmiči sa vozačima koji su u svojim dvadesetima…