Džet priča

Istorija

Prva pojava džet ski sporta je zabeležena u SAD-u 1980. godine, kada je uz veliku pomoć Kawasaki Motors Corp. osnovana United States Jet Ski Boating Association. 1982. godine Asocijacija menja ime u International Jet Sports Boating Association (IJSBA). Danas broji 84 zemlje članice.
Nešto kasnije, formira se European Jet Sports Boating Association (EJSBA), danas IJSBA Europe, koja broji 24 zemlje članice. Sa početkom održavanja takmičenja, počinje i uspon džet ski sporta koji se rezultuje osnivanjem velikog broja džet ski Saveza i Klubova na teritoriji Amerike, Azije i Evrope.

O sportu

Prvi džet ski (skuter), napravljen je 1973. godine od strane Kawasaki-ja za potrebe snimanja filma o James Bondu. To je bio stajaći (stand-up) model, sa moćnom mašinom od 400cc i upravljačem koji dozvoljava vozaču da se vozi po vodi bez upotrebe čamca ili broda. Kasnije, Kawasaki je izbacio još dva legendarna modela na scenu – 440cc i 550cc. Ranih osamdesetih, džet ski počinje da se širi SAD-om.
Sredinom osamdesetih došlo je do saradnje Kawasaki-ja sa linijom Yamaha skutera pod nazivom “Wave Runner”. Saradnja je rezultovala sedećim skuterom za dve osobe – dvosedom. Ubrzo posle toga, Bombardier Recreational Products su dopunili tržište skutera svojom linijom “Sea-Doo”, koja je postala najprodavanija.
Ranih devedesetih, gigant za vozila po snegu i četvorotočkaše (ATV) Polaris, pridružio se tržištu skutera. Tokom razvoja i usavršavanja, među dvosedima su se ubrzo pojavili i trosedi i četvorosedi, koji mogu da razviju brzinu i do 80 km na sat. Ulaskom u 21. vek napretka i tehnologije, proizvodnjom četvorotaktnog skutera, proizvođačima se pridružuje još jedan gigant poznat po proizvodnji motorcikala – Honda, a za njim i Hydrospace – HSR Benelli.
Raniji šampionati su se održavali na plažama pred nekoliko stotina gledalaca, koji su uglavnom bili kupači ili posetioci plaža. 1981. održalo se prvo Svetsko prvenstvo (World Finals) u SAD-u. Od 1990. Evropa zauzima značajnu ulogu u džet ski sportu kada počinje sa održavanjem Evropskih šampionata (European Championships) i najezdom takmičara evropskih zemalja.

Džet ski sport kod nas

Od pojave prvog džet ski-ja na našim prostorima (1986. godine) i organizacije prve trke vodenih skutera u našoj zemlji (1991. godine), prošlo je mnogo godina, kada je Savez organizovao takmičenja i radio kao sekcija NSJ (Nautički Savez Jugoslavije). 1994. godine udružuju se Klubovi i osniva se Džet Ski savez Jugoslavije, koji pod tim imenom postoji i radi do decembra 2003. godine, kada je zvanično izdato Rešenje Ministarstva za ljudska i manjinska prava o promeni imena Saveza u Džet Ski savez Srbije i Crne Gore, da bi od 2006. nastavio da postoji pod imenom Džet Ski savez Srbije.